Online-spel ska vara en positiv upplevelse som berikar människors liv och ger en extra spänning och krydda i vardagen. Spel är för det mesta en stunds avkoppling och ett nöje i livet. De allra flesta som spelar kan lätt kontrollera sitt spelande och utvecklar inte något beroende kring det.

Även om du idag inte har Spelproblem kan det ändå vara en bra idé att spela på ett ansvarsfullt sätt så att du inte riskerar att utveckla ett beroende. Några grundläggande regler för ansvarsfullt spelande är:

-Satsa inte mer pengar än du har råd att förlora. Har du 10 000 kr kvar på lönekontot så tänk först igenom hur mycket pengar du behöver till mat, hyra, dina barns kläder etc. Det som finns kvar efter det kan du sedan spela för.

-Använd dig av de insättningsgränser som finns så att du i stundens hetta inte riskerar att spela för mer pengar än vad du hade tänkt.

-Lägg till andra aktiviteter som du gillar i ditt liv förutom spel. Kolla på en film, gå till gymmet eller varför inte ta en promenad om det är en fin dag. Tyvärr är det så att ju mer du spelar desto större är risken att utveckla ett spelberoende.

-Spela för att det är kul och inte för att du ska må bättre för att du känner dig låg och less på livet. Känner du dig nere en period kan det kanske t.o.m. vara vettigt att du tillfälligt spärrar dig på dina spelsidor så att du inte riskerar att utveckla ett spelberoende.

-Spela inte om du är under 18 år. Det finns undersökningar som visar att ungdomar lättare påverkas och blir beroende av spel och det är anledningen till att många typer av spel har en 18-års gräns. Är du som förälder orolig för ditt barns spelande så finns det även tekniska lösningar för att blockera spelsidor för barn.

Kanske har du redan utvcklat ett spelberoende och känner att ovanstående råd inte skulle hjälpa dig?

Om du känner igen dig i följande är risken stor att du behöver hjälp:

-Kan du inte sluta tänka på nästa gång du ska sätta dig framför datorn och logga in på dina favoritsidor för onlinespel?

-Har du någon gång ljugit för din partner och sagt att du slutat spela för gott medan du i själva verket spelat bort tusentals kronor?

-Har du lovat dig själv att idag är den sista dagen i ditt liv som du satsar pengar på spel bara för att upptäcka en vecka senare att du behöver ta ett sms-lån för att kunna betala för maten eftersom du spelat bort hela lönen?

Om det har gått så långt att du har utvecklat ett spelberoende så är den första akuta åtgärden du måste göra att spärra dig på de sidor du använder. Online-spel erbjuder i stort sett alltid denna tjänst så använd dig av den om du känner att du har tappat kontrollen över ditt spelande.

Nästa steg blir att kontakta någon av de organisationer som hjälper spelberoende att komma bort från sitt spelberoende och komma på fötter igen. Det finns flera olika organisationer som du kan hitta genom att söka på t ex “spelberoende” på nätet.

På dessa sidor kan du göra ett fördjupat test för att se om du har utvecklat ett spelberoende eller inte. Här får du t ex svara på frågor som:

“Hur ofta under de 3 senaste månaderna har du spelat för mer än du verkligen haft råd att förlora?”

“Hur ofta under de 3 senaste månaderna har du behövt spela med större summor för att få samma känsla av spänning?”

“Har du flera gånger misslyckats med att kontrollera ditt spelande?”

Kom ihåg att vara ärlig mot dig själv när du svarar på frågorna!

Ett svårt, men nödvändigt steg att ta om du insett att du är spelberoende är att berätta för dina närmaste anhöriga om ditt beroende. Har du redan gjort det och gång på gång lovat att du ska sluta spela men sedan fallit dit igen kommer det troligen att bli svårare att berätta men tyvärr så är det som sagt ett måste. Ärlighet är A och O både inför dig själv och andra. Tänk på att det det alltid finns en lösning och en väg ut även om det kan kännas motigt för stunden.