En hemsida ska vara många saker: lätt att navigera i, snygg att titta på, lätt att hitta den information du söker på, fungera i många webbläsare och på många olika enheter, alltifrån din lilla media-box till teven eller din 5 år gamla mobil, som till en vanlig Mac eller Windows-dator. Den ska helst också gå snabbt att ladda och inte vara så tung – det vill säga inte ta så stort utrymme. Fortfarande sitter inte alla på mobila bredbandskopplingar med fjärde generationens bredband och obegränsat med data, utan för många personer downloadär det viktigt att det är en sida som inte kostar så många kilobyte.

Det gamla mejeriföretaget Arla har haft hemsida i många år och syftet med hemsidan har förändrats under åren. En viktig del av hemsidan idag är att de har recept på hemsidan, recept som också innehåller produkter som företaget säljer. En annan del har varit deras barnavdelning Arlakadabra med spel, pyssel, reklam och tävlingar för barnen. På hemsidan säljs nu också produkter i en webbshop. Med andra ord finns det många funktioner och mycket information på hemsidan vilket kräver eftertanke för den som designar webbsidan.

Designen är responsiv och anpassar sig väl efter många olika typer av enheter. Förändringen märks och beroende på storlek på fönster blir designen ganska annorlunda. Detta kan bli ett problem för användaren, att den inte hittar vad den vill ha, men i detta fall är förändringen inte särskilt stor och de menyer som finns både till vänster och högst upp till höger hänger med i förändringen.

Menysystemet är uppbyggt kring en huvudmeny till vänster och i större delen av skärmen presenteras maträtter och annan information i form av olika rutor som upptar antingen hela bredden (förutom menyn till vänster) eller halva bredden, så att det får plats två rutor per rad. Det blir lagom antal och storlek på rutorna både i större och mindre upplösning. I den vänstra menyn finns 4 knappar med olika undermenyer som framträder när man hovrar över de olika knapparna. Att det är 4 knappar och inte fler är bra för det blir inte rörigt – kan man ha färre knappar i en meny och gruppera i undermenyer på ett bra sätt är detta en fördel för besökaren.

Det finns en till meny uppe till höger med en varukorg och en sökfunktion och en sektion med “Mina sidor” där man kan komma åt sitt konto. Denna meny är också responsiv och tar upp lagom lite utrymme uppe till höger för att inte störa rutorna med information och foto. När fönstret är förminskat leder detta till att texten blir liten och på gränsen till svår att läsa. Men, det är ändå bättre att den är liten och inte är i vägen på det sättet som kan ses på andra hemsidor. Framför allt är det bra att den är responsiv och inte tar upp lika mycket utrymme som när den är förstorad, vilket är fallet med vissa hemsidor som man kan hitta ute på nätet.

På dessa sätt har deras hemsida lyckats förbli snygg, tydlig och lätt att navigera i, trots att det finns mycket information och många undersidor.