WordPress är ett populärt verktyg för att skapa webbsidor. En av anledningarna är att det finns väldigt många WordPressteman att välja på som gör det enkelt att få till en enhetlig och snygg design på sin webbsida. Hur ett sådant tema fungerar är däremot inte helt uppenbart. Om du tänkt göra ändringar i det tema som du redan använder, installera ett nytt tema eller i framtiden skapa ditt egna tema, underlättar det att ha lite grundläggande förståelse. Nedan följer en förklaring.

WordPress bygger webbsidor dynamiskt

4919659112_70f8836dfaVad som är viktigast att förstå är att WordPress använder sig av en MySQL-databas där all information lagras. Sedan används programspråket PHP för att hämta information ur databasen. Den hämtade informationen visas med hjälp av filerna i WordPresstemat, denna gång med hjälp av HTML och CSS. Alltså finns det en betydande skillnad mot en enkel webbsida skriven direkt i HTML-kod. WordPress är inte statiskt utan dynamiskt. Varje gång en WordPressida besöks skapas den på nytt genom att olika delar information hämtas ur databasen och ur andra filer som temafilerna. En av de största fördelarna är att man slipper göra separata uppdateringar för flera olika undersidor. Byter man till exempel sitt WordPresstema kommer designen förändras för samtliga undersidor som använde det tidigare temat. Det sparar både tid och energi.

Vad innehåller ett WordPresstema?

Om du någonsin laddat hem ett WordPresstema och packat upp det, har du kanske märkt att det innehåller massvis av olika filer. Vad som gör det extra komplicerat är att varje WordPressida kan utnyttja många olika temafiler samtidigt, t.ex. header.php, footer.php och sidebar.php som styr designen för sidhuvudet, sidfoten och sidramen. Utöver det finns det massvis av möjligheter för dessa temafiler. Ett WordPresstema kan inkludera nästan vad som helst. Däremot behövs bara en enda fil för att ett tema ska fungera, och det är index.php. Det beror på att om WordPress inte hittar en specifik temafil faller det tillbaka till index.php och använder den för att visa sidan.

Hur installerar man ett WordPresstema?

Enklast är att gå till adminstrationspanelen för din WordPressida. Under fliken “Utseende” kommer du hitta “teman”. Där finns en länk för att installera teman. När du går vidare kommer du erbjudas att ladda upp ett tema i RAR/ZIP-format (när du laddar hem teman från nätet brukar de redan vara i detta format). Efter att det laddas upp trycker du bara på installera. Ha lite tålamod för ibland tar det en del tid, framför allt för ett avancerat tema. Fungerar allt som det ska kan du förhandsgranska och är du nöjd med utseendet är det bara att aktivera temat för din WordPressida.

Kan man börja använda ett WordPresstema för att få en specifik design på sin hemsida?

Absolut. Faktum är att det finns tusentals olika WordPressteman, många av dem är dessutom helt gratis att ladda hem. En del teman är ganska simpla, men det finns också professionella teman som är särskilt avsedda för en viss typ av hemsida. Det kan till exempel handla om en webbsida för en tandläkare, veterinär, advokat, mäklare och så vidare där temat redan innehåller en mall för alla undersidor och lämpliga bilder, menyer, verktyg mm. I vissa fall kostar sådana professionella WordPressteman pengar, men det är förståeligt för det kräver mycket arbete att skapa sådana välgjorda teman.