Förkortningen CMS står för Content Management System, vilket är ett ett verktyg som hjälper till när det gäller administrering av hemsidors innehåll. Det är det bakomliggande systemet som hjälper att underhålla en webbplats. Det finns två olika områden inom utvecklingsvärlden för CMS, det ena är CSM som är utvecklade i enlighet med Microsoft och det andra är CMS utvecklat med LAMP teknik.

Vad är det för skillnader mellan LAMP och Microsoft teknik?

16123400325_2b0db0dbd0_bLAMP är baserat på vad man kallar för open source (MySQL databas, operativsystem Linux, Apache som webserver och PHP för programmering). Eftersom dessa tekniker har blivit mycket populära så har även CSM verktyg baserat på LAMP som har blivit riktigt populärt. CSM med Microsoft teknik är baserat på IIS webserver, Microsoft som operativsystem och .NET som programmeringsspråk. Microsoft har alltid varit mycket populärt och används flitigt inom teknikens värld. CMS som är Microsoft baserade är fortfarande mer populära än LAMP inom affärsvärlden, även om mängden open source CMS ökat markant.

Exempel på CMS LAMP är WordPress, Joomla och Drupal. WordPress är idag den överlägset största plattformen och exploderade ordentligt runt 2010 när affärsvärlden började nyttja systemet. Joomla blev populärt just för inriktningen mot webbutveckling men är idag inte bara specialiserae inom detta området. Drupal är det CMS som är mer komplext men är populärt bland de som föredrar systemets modulära uppbyggnad. Dock har Drupal en högre kostnad än WordPress, specifikt när det gäller att uppgradera systemet.

Exempel på Microsoft baserade CMS är EpiServer och Umbraco. EpiServer är ett mycket komplett CMS som verkligen erbjuder näst intill allt. Däremot så är det mycket dyrt att licensiera, hemsidorna som är baserade på tekniken är oftast mycket dyra att underhålla. Umbraco är ett CMS med Open source lösningar, dock inte speciellt populärt men garanterat billigare än EpiServer.

Om man har en vanlig hemsida, måste man ha det mest avancerade CMS systemet?

Om man har en vanlig hemsida, det vill säga att det inte är en webbshop, så finns det egentligen två parametrar som man kan följa: Dels priset och dels tillgången till kompetens. Med dessa parametrar så kan man komma fram till vad som passar bäst för ens egen hemsida och plånbok. Man bör ta i beakting att om man inte har egna Microsoftutvecklare så kan Microsoft CMS bli en dyr lösning. Idag finns det extremt många riktigt kompetenta LAMP utvecklare som man kan välja bland för att underhålla ens hemsida.

Användarvänlighet och säkerhet inom CMS

När det är dags att välja CMS så gäller det att välja det systemet som man upplever kommer att vara det enklaste att använda. WordPress är ett av de absolut mest populära CMS som finns på marknaden just för att många upplever det som användarvänligt. Miljontals med bloggar är ett tydligt exempel på detta. Dock inom affärsvärlden är WordPress inte det första alternativet vilket främst har att göra med säkerheten som WordPress erbjuder. Eftersom systemet är gratis och många individer som inte har stor teknisk kunnighet inom tekniken så finns det en hel del hackare som specialiserat sig på WordPress. Om man är användare av WordPress så kan det därför vara bra att installera plugins som skyddar ens hemsida.