Att designa en hemsida handlar inte bara om snygg design och bra information utan även om att vara användarvänlig och enkel att förstå. Svenskar i alla åldrar har surfat på nätet i många år nu, så är det fortfarande en webbsidas tillgänglighet och lätta navigering som gör den stora skillnaden. Hur fina foton och tuffa layouter man än använder så är det inte värt mycket om besökaren inte förstår/kan använda den.

3-Free-Tools-for-Visually-Impaired-and-Blind-People-To-Browse-the-WebAllmänt sett så är internetbesökaren inte speciellt tålmodig så det gäller att ha en snabb sida som har klara rubriker och knappar. Sidan bör dessutom passa olika format, alltifrån klassiska monitorer till surfplattor och mobiltelefoner, och det skall vara lätt att på några sekunder hitta det man söker. Har man en internationell sida är det också viktigt för kunden att kvickt kunna hitta det språk som han eller hon vill läsa på; det bästa är att ha några flaggor på varje sida som ständigt tillåter språkbyte.

Alla besökare är inte ute efter effektivitet och hastighet utan klarhet och enkelhet. Särskilt människor med olika handikapp eller som är äldre kan ibland uppleva hemsidor som väldigt plottriga och svåra att förstå, vilket är viktigt för webbdesignern att hålla i minnet.

I Sverige finns det idag mellan 100 000 och 300 000 synskadade människor i alla åldrar men många av dem använder ändå internet i sina jobb och på sin fritid. För dem är det ofta texten som är problemet då många webbdesigners använder för små bokstäver. Detta kan vara bra att ha i åtanke när man designar då det inte är svårt att helt enkelt använda en mer lättläst stil och lite större storlek. En annan valmöjlighet är att erbjuda ett text alternativ där synskadade själva kan förstora texten på sidan medan de läser.

Ett annat problem för synskadade är kontrasten. Häftig bakgrund i all ära men om bokstäverna inte står i klar kontrast till bakgrunden kan det vara nästintill omöjligt för en synskadad att läsa vad det står. Man bör också komma ihåg att färgblinda människor har svårt att skilja på rött och grönt, vilket gör gröna bokstäver på en röd bakgrund fullständigt omöjliga att kunna läsa.

Många synskadade använder sig av större monitorer vilket gör att det kan vara ganska jobbigt för dem att arbeta med en mus som skall vandra över hela skärmen. Det är därför bra om sidan kan navigeras med kortkommandon, t.ex. Tab-knappen låter användaren hoppa mellan olika rutor. Detta är även viktigt för rörelsehindrade personer som inte alltid har möjlighet att röra sina armar tillräckligt mycket för att kunna använda en mus.

Språket man använder bör alltid vara så klart och enkelt som möjligt. Till och med den mest erfarne besökaren kan tycka att det är jobbigt att läsa för länge och för komplicerade ord och meningar, men är man dyslektiker eller förståndshandikappad kan det bli rent omöjligt om språket inte är lätt. Länkar bör också vara lättförstådda och det är bra om länken i sig kan förklara vart den skall leda, snarare än ”klicka här”.

Med de här enkla riktlinjerna kan man skapa en hemsida som passar alla och som gör att besökare gärna kommer tillbaka.