Att finnas på nätet är idag helt grundläggande om du vill nå ut till människor, men det finns olika alternativ. Vissa nöjer sig med närvaro i sociala medier, men vill du framstå som lite mer seriös är det bättre att du gör en hemsida.

Informationssida

Du som är intresserad av sport kanske vill sprida den kunskap och de tankar du har. En informationssida kan då vara ett bra val. Till skillnad från hur det fungerar på sociala medier kan du lätt skapa en egen struktur för sidan, där innehållet går att organisera utifrån olika menyer och länkar. Det blir då lätt för dina besökare att hitta det de är intresserade av. Sidan går att göra med nästan hur mycket information som helst, samtidigt krävs det inte särskilt mycket för att en informationssida ska kännas ok. För att skapa en informationssida kan du använda ett program i din dator. Det finns både gratis program och mer avancerade alternativ. Ett lättare sätt är att använda en tjänst online, där du skapar sidan direkt på nätet. Då slipper du dessutom processen med att ladda upp din sida från datorn till nätet. Också där finns det gratis alternativ och alternativ du får betala för. De som är gratis kommer ofta med någon reklambanner. Vill du slippa att skapa sidan själv kan du anlita någon som gör det åt dig.

Webbshop

Vill du sälja saker är det en webbshop du ska skapa. Eftersom det krävs en lite mer avancerad programmering för att det ska kunna vara säkert med beställningar och betalningar är det i stort sett alltid nödvändigt att köpa en tjänst eller anlita någon som skapar en webbshop åt dig. Även om du väljer en billigare och färdig webbshop betyder det inte att den måste se ut på ett visst sätt. Det brukar finnas stora möjligheter att anpassa layouten efter egen smak. Innehållet bestämmer du självfallet också själv. Det är trots allt vad du säljer, med de bilder, den information och de produktbeskrivningar du lägger in i affären som påverkar känslan på din webbshop mest.

Affiliatesida


Med en affiliatesida kan du hjälpa andra sidor att få besökare till sina webbplatser. Det är det som blir huvudfokus på din sida. Ju fler som till exempel klickar sig från din sida till någon av dem du samarbetar med och länkar till, desto mer får du betalt. För att ha en chans att tjäna pengar på en affiliatesida behöver du gå med i ett nätverk som har som uppgift att koppla ihop företag med affiliatesidor. Genom nätverket kan du hitta annonser att lägga upp på sidan, och med annonserna kommer en kod som registrerar till exempel hur många som klickar på annonsen. Det finns olika system för ersättning, det vanligaste är att du får en viss procent av det kunderna handlar för när de klickat sig vidare från dig, en affiliate sida kan handla om kosmetika, casino eller i princip vad som helst.